Wednesday, May 26, 2010

..kari ketam paling sempoi!..

Isnin lepas ada Pasar Malam kat taman aku duduk. Pergi dengan niat untuk membeli stok untuk PIL. Bila kat part ikan tuh, aku telah terjebak membeli ketam. Sebab aku tengok ketam tuh sangat fresh. 1kg RM18. Perghh! Ketam adalah sebesar tapak tangan aku nih jer. So beli lat 3 ekor. Kena RM9. Oklah tuh.. About half a kg kan?

So smlm operasi memasak ketam telah bermula. Sebab apa aku beli ketam, (fyi aku sangat jarang beli ketam.. jaranggggggggg sekali.. setahun adalah dalam sekali dua jer beli..sbb aku tak rajin menyiang! hehehe) sebab tetiba aku teringat ketam mak aku masak. Terus terliur di situ. Termengada plaks. Padahal dah nak balik Ipoh this week. Tapi kesian kat mak aku laks, klu nak suh masak.

So episode memasak pun bermula.



+ kari ketam tersempoist! +


Bahan-bahan:

3 ekor ketam yang sedang2 sizenya
2-3 sudu lada blend
1/2 kotak santan
1 sudu besar serbuk kari
Minyak secukupnya
Garam secukupnya
Gula sekumit
1 biji tomato

Cara-caranya:

1. Tumiskan lada blend sehingga pecah minyak.
2. Masukkan garam dan gula secukupnya.
3. Masuk pulak 1 sudu besar serbuk kari.
4. Tumis hingga sebati.
5 Then letak kan ketam2 itu. Gaul hingga sebati.
6. Masuk kan santan.
7. Tunggu sekejap smpi masak.
8. Letak kan potongan tomato.
9. Biar kejap, then leh angkat dah.


Senang kan?



Oleh kerana lada kering aku tuh jenis pedas.. Jadi ketam alagappas aku nih menjadi bapok pedasnya! Tapi habis. Mr Jukie duk ngomel2 kenapa buat pedas sangat. Aku cakap la lada kering tuh pedas. Tak tahu laks pedas. Tapi habis gaks 2 ekor ko bedal. Isk isk isk.. Tuh namanya pedas tp sedap yang.. hehehehhe


p/s: Aku tak bertanggungjawab ke atas sebarang kelakuan terliur..keluar air liur.. keluar hingus dan lain-lain.. hehehehheh



12 comments:

syara said...

uisk terliur nengoknyer...tp bahan A tu ape? cili blend tu agak² brape cili kering nyer?bawang tak masuk ke? heheheh tanye sebab tak reti masak tp nak try masak sbb nampak sempoi..

azdra-azdra said...

syara: ahaks. terlupa nak edit. Bahan A tuh cili blend. hehehe hmm saya guna cili blend yang ada dlm peti ais jer.. tp utk masak satu lauk.. lebey kurang mcm nih:

bawang putih - 2 ulas
bawang merah sederhana besar - 3 ulas
cili kering - 7 biji
halia - 1 inch

hah try la.. paling senang punya resipi nih

iswatie "colours of life" said...

sedap yer....adus mak yong sekarang nih x leh tgk makanan...semua terus teringin

aku kat cni kalu dulu beli ketam aku suruh org siang siap2...

azdra-azdra said...

watie: alahai kesiannya.. klu hang dekat..aku leh masakkan.. tp jauh apakan daya.. aku takat beli 3 ekor nak suh org siang, harus org tuh siang aku balik.. heheheh take care k watie.. lama tak borak ngan ko..

Maya Bakers said...

amboi.. sedapnyer aku tgk...!! terliur sungguh....!!!

Maya Bakers said...

amboi.. sedapnyer aku tgk...!! terliur sungguh....!!!

Maya Bakers said...

amboi.. sedapnyer aku tgk...!! terliur sungguh....!!!

Maya Bakers said...

amboi.. sedapnyer aku tgk...!! terliur sungguh....!!!

Lenny said...

dapnyer... anak aku suka ketam.... sampai dier paksa aku menuntut ilmu masak lemak ketam kat mak aku..

kalau masak ketam nieh.. siapkan 2-3 pinggan dier tambah

azdra-azdra said...

mas: terliur ek? apa lagi.. gi aa rembat ketam..

lenny: yer ker? si alya ker? saper yg kopekkan? sure yang kan? heheheh masak lemak lagi senang.. rebus jer.. hehehehe

Miss Moon said...

wey faraaaaaaaaaaaaaaaa thesempoiest akakkakakka klaka kay ...tapi sempoi2 pun nampak sangat seapppppppppppppppppppppppppp

azdra-azdra said...

moon: hehehehe..rasa dulu baru tahu. senang. tuh sbb namanya sempoi.. senang nak buat.. hik!

 

Blog Template by BloggerCandy.com