Wednesday, May 19, 2010

..aktiviti hujung minggu..

Biasalah kalau hari minggu, aku takder life. Nak suruh buat kemas2 ke..kerja umah ke.. Mintak maap! Jangan harap aku nak buat. Kalau buat pun di waktu pagi jerlah. Iaitu basuh dan jemur kain, masak breakfast (aku tak pernah breakfast kat luar yer anak2), nyapu sikit2..tuh jerlah..

Other than that, aku nak rehat. Hari minggu adalah hari rehat. Kalau tak ke mana2, sila duk kat umah. Heheheheh

So masa duk belek2 almari dapur tuh.. banyak barang2 baking dah nak expired. So tengok apa yang ada kat umah, aku pun belek2 laks resipi yang compatible ngan barang2 yang ada. Belek punya belek, ternampak resipi Brownies Cupcakes.

Ianya Brownies dalam bentuk Cupcakes! Just what I need. It is because the Ordinary Brownies it is in big portion. To cut it in smaller portion, susah pulak kan.. It suppose to put into the Medium Cupcake Liner. But I put into the Small Liner. Senang anak nak makan! And it taste yummy tooo!!! Believe me when I said it is yummy! Heheheheheh Owh yer, I opt the frosting. Just tabur the 1000 and almond flakes jer.. :)

+ BROWNIES CUPCAKES +

from JoyOfBaking

What you need:

For Brownie Cupcakes:
4 ounces (120 grams) unsweetened chocolate, chopped (i used dark chocolate)
1/2 cup (113 grams) unsalted butter, cut into pieces (i used the salted butteri)
1 1/4 cup (250 grams) granulated white sugar (i used castor sugar)
1 teaspoon pure vanilla extract
3 large eggs
3/4 cup (105 grams) all purpose flour (guna tepung gandum sajer..make sure sift yaa)
1/4 teaspoon salt (i omitted this since i'm using the salted butteri)


For Chocolate Fudge Frosting:
4 ounces (12 grams) unsweetened chocolate, coarsely chopped
2/3 cup (150 grams) unsalted butter, room temperature
1 1/3 cups (1600 grams) confectioners (powdered or icing) sugar, sifted
1 1/2 teaspoons pure vanilla extract

How you do it:

1.
Seperti biasa untuk baking, sila preheat your oven yaa. Tak leh nak cakap sepanas mana you should preheat your oven. Sbb it depends on your oven. Kalau pakai Oven murahan cam saya, saya preheat 150c jer.

2.
Seperti buat Brownie yang lain, you all kena cairkan kepingan coklat dan mentega secara Double Boiling. Iaitu you place your periuk ker apa ker,( jangan periuk gulai dah..hehehe)over a saucepan of simmering water. Once the chocolate is melted and smooth, remove from heat and let cool for a few minutes. Then stir (can also use a hand mixer) in the sugar. Add the vanilla and then add the eggs, one at a time, mixing well after each addition. Mix in the flour and salt until well blended.

3.
Evenly divide the batter between the muffin cups. Place in the preheated oven and bake for about 20 minutes or until a toothpick inserted in the center of the cupcake has moist crumbs. Remove from oven and let cool on a wire rack.

It's a 20 minutes preparation!

Seriously no kidding.

And its fun! I had fun la.hehehehe

Izzah loves it! Imies loves it! Sekali ngap. It's chewy and fun to eat! Izzah gave a hand on taburing the 1000 and flakes. Walaupun banyak yang keluar dari masuk.. ahahahahha It is so fun to make, especially bake it with your kids. Cuma kena sabar sikit ngan budak2. Tuh jerlah. other than that takder masalah. I have 2 ovens. Satu electric satu lagi on stove. So within an hour dah siap.

Try it! And have fun like I do! And taste delicious too...hehehehe

p/s: Gambar hanya pakai camera phone sajer..

5 comments:

Filla ~ Kasih Aleeya said...

ceh..tuna sandwich yg senang pon aku malas... nak try buat brownies in cup? meh campak 2,3 ketul...hehe

azdra-azdra said...

klu ko dekat fil, dah lama aku campak bukan setakat 2 3 ketul.. berketul2 aku campak.. heheheh

Lenny said...

nampak sedappp..... apa lagik.. post la kat aku ngan filla...:D

azdra-azdra said...

hahahahahha.. by the time smpi kat korang..confirm bersawang.. hhehehehehe

azdra-azdra said...
This comment has been removed by the author.
 

Blog Template by BloggerCandy.com