Tuesday, August 18, 2009

..dia sakit lagik..

Hati mak mana yang tak sedih..bila anak yang sangat riang..dan kuat makan..lesu tidak bermaya di pembaringan. Sedih sangat. And that's how I felt about Imie, when he fell sick for 7 days! Starts on 11/8, Imie dah start demam. Tapi at that time it was, 37.5c. Dedar macam tuh. Masih leh menari shuffle lagik. Makan pun ok. Tp dah kurang makan. Sangat cranky.

FYI, Imie seorang yang sgt ceria.. Menggelabah..tapi still acceptable. Berbeza dari Izzah. hehe Imie seorang yang sgt cool. Rileks kat kompleks jer. Walau macam mana dia cranky pun, sua jerlah biskut ker roti ker.. sure cool balik. Makan non stop..tapi tak nampak chubby sebab dia sgt aktif. Suara dia halus jer. Dan kalau dia menjerit macam mana pun, tetap nampak comel. Sebab tinger kami tak sakit biler dengar.

Jadi biler dia jatuh sakit, hati aku sangat sayu. He didn't eat like he used to. Minum susu pun tak pernah habis, walaupun bancuh separuh botol jer. Dah tak menari shuffle selama seminggu. Biler kami tengak temperature dia rising tetiba, kami bawa dia ke GH. Sebab takut gaks ngan wabak yang menular sekarang. Jangan tanya aku lah camner keadaan kat GH. Hectic!! Dan sangat irritating the staffs. Mmg hev to admit, semua kakitangan MOH tgh giler ngan extra hoursnya due to H1N1. Aku faham. But then, that could not be the reason for irresponsible action. Sgt kurang ajar.

Aku bernasib baik, sbb aku masih dalam keadaan vogue baru balik dari kerja. Dan sebab aku spoke in London, maka aku dilayan. Aku request utk imie masuk drip. sebab aku tak larat, due to my so called slipped disc. Walaupun muka cam puns*, tapi dia masih layan request aku. Last2 towards the end, aku dapat pangkat CIKGU. Sebab dia orang ingat aku cikgu, coz' i speak in London dan sgt riak muka yang sangat berlagak. Kita kalau nak ke GH, kena buat macam tuh. Kie tengok muka aku, aku tgk muka dia. Then aku tanya kie, dia tak nampak apa jawatan aku kat dlm GL tuh. Sori mai, aku terpaksa rampas title ko buat sementara waktu. heheheheheh

Back to Imie, semua benda kami dah try. Kami berusaha cara kg jugak. Solat hajat. Tapi agaknya Allah nak uji kami sekeluarga. Nak test sama ada kami nih kuat atau tidak menghadapi cabaran. Kami redha akan ketentuanNya. I skipped my physiotherapy last friday, sebab aku tak sampai hati tinggal imie lelama. Reschedule it next week. Akibatnya aku sakit, jgn cakap la. Sebab dah tak buat excercise, due to lots of chore to do. Memanglah kesihatan diri kena jaga jugak, tpi do put in my shoe before making any assumption.

Then ahad malam, PIL buat kenduri sambut posa. Ahad malam tuh jugaklah, temperature Imie naik tetiba. Ubat demam dah habis 2 botol. Walaupun penat, aku takut untuk tidur. Sebab afraid if I sleep, I might loose him. Semalam, kie balik kul 11.30, dia tanya imie ok ker. Aku cakap imie tak ok. So bergegas kami ke Pusrawi tgh hari tuh.

Alhamdulillah, kami dah tau sebab kenapa Imie demam berlanjutan. Darah dia ada jangkitan virus dan bakteria. Cuma yang frustrated nya ialah..kenapa biler gi GH dia orang tak leh detect semua ini. Bukan tuh jer, blood test pun tak buat. Sangat frustrated. Rasa nak jerit jer. Kita kena act yang kita nak jawatan bagus2, baru dia orang layan. If not, ingat kita nih org kg jer. Hello??? Orang kg pun leh jadi jutawan Hai O gaks. Tetiba jer.

I AM A GOVT SERVANT! DOESN'T A GOVT SERVANT DESERVES BETTER FROM THE GOVT ITSELF? Sangat sedey..terkilan dan frustrated.

*sigh*

To those yang smsed me..YMed me.. called me...thank you so much for the supports and endless love and doa. Appreciate it. For YOU, you know who you are. I humbly say thank you!. Moon, terima kasih buat footnote kat dlm blog entry yer. Lap u sampai kering. Tunggu aku lek dulu, baru aku upload project itu yer..

5 comments:

Filla ~ Kasih Aleeya said...

isk isk... sedihnyer aku baca..cemana Imie? aku ni acih baru demam 3 hari pon risau giler baban pikir mcm2..sabar yek far... mudah2an imie cpt sembuh leh shuffle2 lagik!!! amin..

farah amoi said...

huhuu! aku cite kat laki aku sambil nak ber-air mata

sokong..kalau ko g GH ngan pakai tracksuit sajo

ko dpt ler layanan cam dia layan org baru balik menoreh

kalau speaking london skit...
dia tunduk la kat ko

aku penah kena oooo
sbb tu ler aku rela p private utk bersalin !!!!!!!!

Adam Dan Keluarga said...

Sian Imie, feel sorry to him. Musim demam skang Fara. Hati2...Adam pun dh sebulan kmi x anto g skolah. Tkut sgt bjangkit ntah ape2 penyakit skang ni. Biarla bkorban ckit, janji anak2 sihat n happy. Psl hospital kjaan tu, erm...what to say, mmg camtu la. That's why I blacklisted spital gomen. Jgn marah ar kwn2 yg keje spital gomen, mmg tbukti servis hampeh. Dr sakit ati bpanjangan, baik x yah g. Wpun poket tipis ckit, tp bbaloi2!
Get well soon Imie....
Tumpang promote ckit ye Fara, jom kawan2 pakat bli insuran ngan I, sambil berlindung, bleh menabung gak. Hehehehe...amik kesempatan plak I kat cni. Thanks Fara. Take care yourself gak ek...

happy2gether said...

Salam Kak Fara...kesiannyer Imie, sakit hati bila baca treatment govt hosp camtu, tapi mmg mai dah penah rasa masa besalinkan syasya...thats y masa bersalinkan aqil rasa lega n lbh baik layanannya...huhuuu itulah kenyataan...Kak Fara i'm really sorry I've missed a lot...yr b'day, your new launched blog...been busy lately, i know u're a very creative person(rcvd sth nice frm Meen last time)...I really hope and pray that Imie will recover soon...mmg anak no.2 ni penyejuk hati, sama cam Aqil kalo ngan dia selalu tak sampai hati coz Kakak selalu lebih ngada2 and demanding...u take care too Kak Fara...hang in there...we love you...

Miss Moon said...

fara laling aku harap imie cepat sembuh at the same time nko pun jaga diri ...kalau imie sakit nko ley tengokkan tapi kalau nko sakit cam na ...take care ya saya ...i know ur strong ....i love u to my dear friendssssssssss

 

Blog Template by BloggerCandy.com