Wednesday, September 3, 2008

..::posa kami::..


Aku pernah cakap tak yang aku sudah lama tak masak? Dah kan? Tambah pulak masak big portion macam nih. Big ker? Tak lah big sangat. Hehehehehehe Tapinya memakan masa jugaklah. Dengan budak berdua yang meragam tak hingat. Dengan mana yang nak menumis.. mana yang nak menggoreng. And since umah kami, macam ala2 studio apartment, all in one place, harus anak aku izzah pun turut interframe kat dapur. Skang nih sudah ada pe'el baru, di mana suka tanya aku macam2.


Apa tuh, mak?


Itu apa, mak?


Buat apa, mak?

Bayangkan tengah2 sibuk terkejar mana nak on washing machine..masuk softlan selepas rinse tuh..then nak jaga ikan..then nak basuh pinggan..masak nasi..segala macam benda aku nak buat in one time..tetiba tanya aku macam2..Soalan pertama kedua leh la aku jawab. Untuk soalan yang ke 36..mau tak angin aku..RUNGSING GILER! Sib baik aku nih makluk penyabar. Kalau tak, dah lama aku sangkut dia kat dinding...hehehhe Lagi satu panggil aku mak. Sebab maybe sokmo dengar kami panggil wan dia mak kan.. Tapi tang nak suh buat susu, pandai laks panggei ummi? huhuhuhu

Then curik2 kidnapped bawang aku yang sudah dihiris. Aku masa tuh tengah concentrate goreng ikan. Aku paling jer, aku tengok quantity bawang yang sudah dihiris sudah kurang. huhuhuhhuhu Tengok2 izzah tengah mengunyap bawang merah depan tv. Aku nak marah pun tak jadi. Sebabnya aku nak tergelak pun ada. Dia ingat carrot kut. Sebab klu carrot, tak habis aku potong semua, dia dah kidnapped 2 3 kucing berlari. Sebelah bawang tuh ada chilli yang dihiris gaks, sib baik bijak bistari tak ambik. Kalau tak, satu Temerloh boleh dengar tangisan bulan madu dia. huhuhuhuhuhu

Oleh kerana aku tak posa, tapinya aku sakit pinggang, aku masak gaks untuk kekasih gelapku. (memang gelap okeh..klu dalam gelap..nampak gigi jer..hehhehehe..armpun yangg..tobat tak buat dah..heheheeh) As usual, kalau aku tanya kie, dia akan jawab goreng jer ikan. Then? Itu jerlah. Nak masak apa lagi? Itulah laki aku yer yang berhormat sekalian. Sangatlah suka mengunderestimate kemampuan aku sebagai seorang isteri yang power rangers.. Hahahahhahahahahah

Menu berbuka kami ialah, NASI PUTIH (memang la kena ada nasikan), BAYAM REBUS, IKAN KEMBUNG GORENG (laki aku nih hanya makan ikan kembung yer cik salmah sekalian..), SAMBAL IKAN BILIS, SAMBAL TUMIS IKAN TALANG (yang mahal nak mampus masa aku beli..besar tapak tangan aku nih jer..dekat RM10) dan juga LAKSAM MIL AKU!!! hehehehehhe


harap maaf kualiti gambar tak memuaskan..sebab aku pura2 pegang handset kekonon aku nak type msg..tp menghala ke lauk..heheheh sbb en zaki ada kat situ.. malu aku siut nak ambil gambar.. kang kena zaasssss..bernanah tinger aku nnt..hehehhehe

3 comments:

Lenny said...

wah.. sempat bergamba pas masakkk... aku pas masak.. terus pengsannnn... awat la letih snagat aku pon tatau..

anak ko sama la anak aku... time tgh bz2 la dier pon sebok masak sama2 la.. tanya soklan macam2 la.. suh tgk apa dier masak lah.. sabo je lah ok

...$weE+ 666... said...

poms, ko nyer lama tak masak, dgn aku nyer lama tak masak takleh lawan okeh. meh aku definasikan maksud sbenar 'lama' tu... rerasa kalau baru nak masuk 2 bulan steng ko tak masak, jgn ler ko memandai nak pakai istilah 'lama' tu okehhh... mcm aku takpe, aku dah tak bebetol masak rasanya nak masuk ermmmm 3 tahun lebey kot. haaaaaa tu baru lama!!! muahahahahahaha...

sure owang ckp per kes pemalas btol poms sowang nih, tak pernah masak utk laki ke??? pernahhh, giler per tak pernah... tapi memula dulu la masa bebaru kawin. teruja gilos nak masak sumer utk dia... layanan mcm diraja okeh!!! tapi sejak kelahiran putera fenriz nan sowang tuh, raja sam dah turun pangkat. huhuhuhu... kalau stakat dia tanya jer macam izzah pastu bawak larik bawang, aku rasa bleh handle lagik kot. ni dibantainyer melekat kat betis aku, pastu suwoh dukung almost all the time aku masuk dapur, aku rasa daya ketahanan pinggang aku smakin hari smakin roboh nak menampung berat 18kg ituuuuuuuu... maka? tidak masaklah akuuuuuuu... valid tak reason tu? mak aku tak bagi wehhh, dia suruh aku lekkk kat luar main dgn anak... *wink*

aku suker gak ikan kembong. tak byk jenis ikan aku suker makan. calet sket dgn kekasih gelapmu tu, kueng assssem punyer bini! gegelap tu lah yg wat ko jatuh chenta kan?!!! *muahz muahz to izzah & imie* winduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu korang!!!~

MoMmy Balqis a.k.a Nury said...

kira rajin jugak ko fara memasak...aku ni hahhh lgla malas nak masak hehehe nasib baik dpt husband chef :).Lauk ko even simple tp menyelerakan jugak ek.Alaa2 kg gituu....aku ni ahh smp tak tau nak berbuka mkn ape biler tgk lauk ko yg simple mcm best jugak

 

Blog Template by BloggerCandy.com