Tuesday, February 2, 2010

.Egonya lelaki.

Semalam ringtone "My Life" berbunyi kat hp. An anon number keluar kat screen hp. Dalam hati terdetik, siapa ke pulak yang call aku nih.. It turns out my gud fren back in school. Riuh kami bersembang. Macam sedekad tak jumpa. Walaupun aku sibuk, tapi demi kawan yang dah lama tak dengar citer..aku gagahkan jugak bersembang dan membuat kejer at the same time.

Tangan kiri memegang hp bersilang ke tinger kanan, since tinger kiri aku masih sakit kan. Dan tangan kanan menulis dan menaip at the same time. Wah kawan aku, awien dah jadi SAHM skang. Dia kata, Alhamdulillah..semuanya hubby yang manage to support. Dari ansuran kereta hingga ke pinjaman MARA. Semata2 hubby suh jaga anak2 yang semakin membesar yang kebanyakkannya hero..

Wahhh.. Jeles!

Jelas kedengaran yang dia sangat happy dengan kehidupan sekarang. Bermacam dugaan dan cabaran yang terpaksa dihadapi sebelum dapat akan kebahagiaan sekarang. Alhamdulillah..glad that she is happy. Aku tahu apa yang telah dialaminya dulu. Biarlah rahsia.. hehehehhehe

Bestkan here and there..there are actually wife yang ada papers tapi jadi SAHM. And at the same time dapat income dari hubby dan sumber2 lain, i.e the online biz ker..photog dll. How I wish I can stay at the home and receive an allowance from hubby.

Aku?? SAHM??

Impossible! Titik. Noktah.

Aku tak leh hidup kalau rely on other ppl's money..walaupun duit itu datang dari laki sendiri. Aku tak leh.. Sebab kalau aku takder income yang aku cari on my own, aku jadi vulnerable. Dan aku tak suka jadi vulnerable..or even near the feeling. Nanti aku akan jadi insecure and thus inferior.

Oh tidak boleh.. Nehi!!!!

So biarlah aku kejer jadi balaci kat opis nih..tapi still duit itu duit aku dan bukan duit laki. Aku tak leh survive on laki's money.. heheheheh Maybe aku jenis yang terlebey indie.. Independent.. Aku tak leh rely on ppl. As a woman, no matter how deep is the love that our laki have for us, tapi we cannot predict the future. Aku tak leh. Seriously takleh..

Alangkan sekarang pun aku rasa cam tumbang jer walaupun earn my own keep.. Ini kan pula SAHM?? Aku tak leh.. Aku tak leh langsung biar Laki yang overrun my life.. Huh! Tak mau langsung...

Tetiba rambling tanpa arah tuju..Hahahahahahha

Betul..kita sebagai perempuan..tak leh rely sangat suami.. Macam last week aku receive another call from a gud fren of mine.. Bla bla bla bla citer punya citer.. Tetiba terus jadi tempat meluahkan perasaan...

She: Ko tahu Fara, aku tak bercakap ngan laki aku dah seminggu..
Me: Sebab?
She: I asked him to buy pampers and milk for the rest of the week, since aku nak dia responsible gaks..
Me: Did he buy?
She: Yup..tapi tak bercakap dah ngan aku.. seminggu lebey nih...

In my opinion.. betapa egonya lelaki ini.. Sebab kalau nak ikutkan..kawan aku nih..serba serbi lengkap hidupnya.. not perfect..but melengkapi.. datang dari keluarga yang well off.. tapi dia sanggup terima background laki dia yang so so jer.. Yer have to admit, gaji kawan aku nih, not bad la.. higher than him.. And she pays more without complain..sekali sekala apa salahnya ko bayar sikit pulakkan...

Tapi ego! Lelaki and their never ending egos.. No matter how gud they are.. they can be a jerk as well.. Mungkin bukan kepada semua lelaki.. but most of them.. And aku hanya boleh jadi pendengar..tak leh nak masuk campur urusan dia.. Dan dia pun bukan nak suh aku backing dia, hanya dengar jer..

Pompuan satu jer.. Dia nak listener.. Coz' woman need someone to listen their ramblings and nonsenses.. Woman need someone to rely on.. To lend a shoulder to cry on.. Tapi tulah Lelaki tak alert pasal nih.. Not all btw.. But majority...

Ntahlah.. a never ending cycle...

Banyak kisah terjadi... ada sorang kawan aku nih pulak.. I heard her story from others.. Laki kena cought sebab bawa drugs ke Ausie.. Then later on, baru find out yang memang dia yang bawa, bukan kena aniaya or what so ever..

Kalau aku jadi kawan aku tuh pun, aku akan kecewa.. FRUSTRATED yang teramat.. sebab biler laki dia buat dia macam tuh, meaning that he didn't actually think about his wife and son yang masih kecik at that time. I mean what does he think at that time? Kenapa kena buat macam tuh?? Kenapa tak leh earn a decent income for the sake of the wife and son?? Kenapa kena buat macam tuh tanpa memikirkan consequences yang bakal berlaku??

And again... EGO!

Sekarang aku dengar dia dah remarried.. Kalau aku pun, aku akan buat macam tuh. Sebabnya bukan pasal frustration jer.. tapi the BETRAYAL part.. yang tak leh dimaafkan langsung. Totally tak leh dimaafkan. And now, my dear fren are happy with 3 heroes and a man in the house.

Alhamdulillah...

p/s: What's with the man and ego hah???

3 comments:

Mama Hakimi said...

ye betul tu....

EGO dan LELAKI susah nk dipisahkan!

Ijann said...

Tak pandai aku nak ulas topik yang bersangkut paut dengan gender nih. Mana yang lebih ego, mana yang tak ego... Bagi aku semua orang ada ego dia sendiri. Lelaki ego mungkin sebab tak nak kelihatan lemah sebagai ketua keluarga. Perempuan ego sebab hendak mempertahankan rumahtangga dan tanggungjawab. Bagik aku, ego atau tak, tu tak penting sebab lelaki atau perempuan sama je tak lebih dan tak kurang, tapi lebih baik tanya adakah lelaki berstatus suami melakukan tanggungjawab dia dengan baik? Masih lagi menjadi tanda tanya pada aku sampai sekarang!!!

Well, that's my 2cents. Sorry la kolo salah! Aku blom kawen, so tak taw hidup berkeluarga cemana! (^_^)

xoxo

p/s: SAHM? What is that?

hana said...

aku rase, bukan rase la....mmg dh jadi tanggungjawab suami utk menanggung segala keperluan asas ank2 dan isteri walaupun isteri tu bekerja dan pendapatan nye melebihi suami. suami yang mcm tu patut di SEDARKAN akan tanggungjwb nye...bukan nye lepas tangan... ape yang penting?...KERJASAMA...hehehehe

 

Blog Template by BloggerCandy.com