Thursday, June 2, 2011

..keperluan yang dilistkan..

bila kita beli atau buat umah.. confirmation kita ada list2 yang kita nak kan.. lebih2 lagik kalau umah yang sekarang takder electrical appliance macam kipas ker lampu ke.. unless kalau kita beli umah dah siapkan.. macam aku yang buat umah nih.. of koses ada listnya.. macam aku.. aku nak yang betul2 keperluan sajer.. aku gives priority kepada benda2 yang betul perlu saja..

Antaranya...

1. 3 Ceiling Fans... preferably a fan from KDK.. sebab KDK dah memang label fan pun.. so quality dah dikenali sejak dulu.. tapi kawan aku cakap dia beli panasonic tak berapa nak laju.. better ada satu brand nih UNO apa ntah.. tapi lagi murah.. aku tak kisah.. 2 remote fan utk bilik aku ngan hall.. 1 fan biasa pun ok utk bilik anak2.. kalau ada rezeki lebih 3 fans tuh aku nak remote.. klu tak ada.. kita adjustable jer la bajet itu.. :)




2. Lampu. Lampu kalau tak der confirm la aku duk dalam gelap.. 1 utk bilik aku..1 untuk bilik anak2..1 utk coridor..1 utk hall..1 utk dapur... 1 utk bath room.. FYI bajet aku adalah utk lampu kalimantang jer.. I dun need fancy lampu.. tapi kalau ada rezeki lebih mungkin mau yang lebey fancy.. tapi aku tak leh la lampu suram2 nih.. aku kena lampu yang cerah.. if not aku tak nampak benda.. aku rasa mcm pandangan aku kelabu jer.. owh tak bley gitu.. hehehehe




3. Sinks. 1 double kitchen untuk dapur.. 1 yang kecik utk bathroom..aku minat yang rubine.. sbb biler kita basuh pinggan dia tak percik keluar.. kalau skang nih basuh pinggan sure habis bahagian depan t shirt aku nih.. tapi rubine yang paling murah pun aku tengok dalam RM450.. perghhh.. takper kalau ada rezeki insyaAllah bley beli..
3. Single beds. I need 2 of them.. Saper yang baca blog nih tahulah bahawasanya anak2 aku duk tidur selama ini dalam playpen.. dari baby sampai la Izzah dan 5 tahun.. tahun nih.. Imie would be 4 years.. So skang biler nak pindah.. single bed adalah crucial.. sebenarnya boleh jer beli yang untuk toddlers punya.. tapi sangat tak berbaloi.. baik beli yang single bed nih leh pakai sampai ke tua.. Nothing fancy.. any single bed will do.. but preferably kayu lah.. sbb kalau besi cepat sgt nampak buruknya..


4. Wardrobes.. I need 1 for moi.. 1 for kie.. 1 mini wardrobe.. that's it.. tapi klu kie buat walk in wardrobe tuh.. it saves a lot dari beli lemari.. hehehehe kie kata tengok dulu.. so kita tengok dulu..




p/s: nak beli necessities nih pun banyak giler duit nak ready.. pecah kapara den..

2 comments:

NenekPenne said...

u boleh pakai lampu lain tapi volt nya biar cerah mcm lampu kalimantang..

i kalau pakai lampu yang mengluarkan cahaya yang ala2 kelam (kuning) tu memang tak best..tak puashati...

NenekPenne said...

u boleh pakai lampu lain tapi volt nya biar cerah mcm lampu kalimantang..

i kalau pakai lampu yang mengluarkan cahaya yang ala2 kelam (kuning) tu memang tak best..tak puashati...

 

Blog Template by BloggerCandy.com