Wednesday, October 1, 2008

..::kisah sebelum raya::..

Tahun ini kami beraya di Ipoh. Patutnya balik ari Isnin, 2 hari sebelum raya. Then En Zaki buat haru, tetiba pagi Ahad tuh, aku tengah kemas rumah, basuh baju bagai etc. Dia kuar statement, “kita balik pagi ini!”. Aku apa lagi, macam nak giler naik atas kemas barang bagai. Sebab aku tak packing lagiks. Plan asal balik esok pagi. Sib baik aku dah packing baju anak2 malam sebelumnya. Cuma tak masuk dalam beg jer.

Exactly kul 10.30 pagi baru siap semua. Dan around kul 11 pagi, baru kami bertolak ke Ipoh. Singgah dulu kat umah PIL untuk bersalaman2 sebelum raya. Then Izzah pun tak meragam sbb dia quite clinging ngan wan dia. Yerlah, sejak kecik wan dia jagakan. Aku kan masa tuh kejer kat KL.

Then off to Ipoh. Sib baik En Zaki buat perubahan plan gitu. Sebabnya kereta tak banyak kat hiway and R&R pun tak berapa pack. Ari Isnin tuh rupanya, jalan start jamming the nation. Sib baik! Thank God for his good judgement. Dan aku sebenarnya memang dah kenen2 kat dia supaya balik ari Ahad, so that I can spend more time with my family. Almost ONE year aku tak balik. Rindu ooooo!!!

We reached Ipoh dlm kul 3 lebey. Smpi kat bawah bukit nak masuk umah aku tuh, baru aku kol mak. Suh dia buka pintu. Mak siap cakap, jangan memain. Kata balik ari Isnin? Aku reply, “Surprise!!”. Hehehehhe aku kan suka buat lawak spastic macam tuh. Heheheheheh My family was so excited to see us, especially my kids. Dan semuanya pleased that we changed plan.

Alhamdulillah….

anak ngan abah tidur kat umah Ipoh..

Malam raya, as usual ada takbir dari rumah ke rumah. Sebelumnya, aku memang tak sihat dan seterusnya demam. Tapi demi anak2 dan demi dah alang2 aku kat Ipoh, aku gagahkan diri jugak. Panadol ngan pandol soluble dah habis berpeket2.


antara yang hadir dan sedang bertakbir


Tunggu orang datang, aku dah kong. Sib baik anak2 dah tidur. So leks sket. Orang takbir smpi turn kat umah kami dalam kul 11 mlm. Aku dah tukar uniform ke baju tidur dah. Sebab aku tak larat. Tetiba terjenguk kepala En Zaki dalam bilik, terus aku bingkas tukar baju kurung balik. Hehehehhe Takut sey! Hahahahhahahahahha


kain pelikat untuk diagih2kan


Alhamdulillah, every year without fail kami sekeluarga buat projek sedekah kain pelikat kepada orang yang datang takbir di rumah kami. Dan kain pelikat tahun nih, came all the way from Temerloh. Penuh boot kereta aku. Hahahahha Tapi takper. Cuma perjalanan slow sikit la. Sebab berat. Heheheheh


yer..laki saper yang bodek bapa mertua..sila ambil tindakan..hahahahhahaha

5 comments:

ila de cute said...

bagus fara...bagus... aku tarik balik kata2 aku nak nama kan blog ko tukun...hahhaha...

Lenny said...

hahahha... ko bg nama tukun.. blog aku ko nak bg nama apa ila? seb baik aku dah hapdett...
:))

bestnyer ada takbir2 nieh.. umah mak aku ada gak... tapi derang datang raya ke dua ngan ke tiga... and waktu siang...

wah.. bleh tahan zaki bodek.. ahhahaha.. bagus laki ko fara... menantu contoh! ehhehhehe

happy2gether said...

Kak Fara, thanks sbb sudi dtg umah Mai raya aritu and sori kalo ada layanan yg tekureng...1st time raya kat Ipoh, mlm tu gak ada org dtg takbir, lbh kurang kol 11pm camtu gak...sonok Mak Mai sbb selalu x penah sbb kami dah blk kg...tak smpt pose raya ngan Kak Fara sbb kelam kabut..huhuuuu...

...$weE+ 666... said...

bodek jgn tak bodek!!! huhuhu... best ek dpt kain pelikat. kalau tahu, aku suruh sam gi takbir malam raya kat umah ko. dpt gak kain pelikat per... bleh wat samping raya, kan janet kan kan kan? hahahahahaha...

ko nih, aku saspek arrr... aku takleh nak jadik mcm ko. ko faham2 jer lah maksud aku tuh... slmt hari raya fara cayang! mohon maaf zahir batin k, 0-0 balik k? *hugs*

Kasih Aleeya said...

haha...first skali aku salute ko sbb taat giler kat laki.. siap belari tu biler dpt arahan!! leh jadik askar lah ko ni fara..huahahha.. aku kalo laki aku bagi arahan konpem aku sajer lengah2.. wat2 tanyer lak naper gitu gini.. naper x bincang..(sajer carik2 pasal tp manja gitu)..hahah.. bestnyer dpt kain pelikat..ooii jap naper panggil kain pelikat la la laa laa.. bukan PELEKAT???? bukan pelekat sticker okeh!! PLAYCARD...

 

Blog Template by BloggerCandy.com