Saturday, July 21, 2012

Punyalah lama tak update...

Punyalah lama tak update, I just realised one thing.. layout blogger dah bertukar weh? Tanjat gegirl tau.. Nih kira gamble gambate lah untuk update.. sebab giler lama tak update.. hahahahahha

So how's your ramadhan?

Mine was terlepek atas katil selama 2 hari berturut-turut... Period!.. Pening tahap tak tahu nak cakap apa dah.. Dugaan betul but manage to cooked for 1st iftar..

Hari Jumaat went for groceries shopping as well as lauk untuk di masak semasa berbuka puasa. FYI, my Mr Lucky bukan PARAM punya orang. Penat la gegirl nanti balik umah yang 35km jauhnya dari opis, terus masak.. Takper pahala!.. Siang gi TF (hypermarket tercanggih di Temerloh ni). Hajat nak beli bawang2 jer.. sekali tengok bawang horror belaka, but still dikerumuni oleh manusia2 di Temerloh nih. But the vege wise, is cheapo and fresh! Giler pulaks aku membelinya. Tapi memikirkan hanya aku jer yang makan sayur2an tuh, terus menqadakan diri.. Huhuhuhuhuhu The damage? Senget la bahu aku sebelah nih memikul bakul yang sarat serta 1 sarang telur gred B berega RM7.90! Murah!

Petang aku hasut gi Pasar Malam Lanchang ke Mr Lucky. Sebab stop kat Pasar Malam Chatin, haram kapadiang orang berjual. Harapkan orang jual ayam beku yang apakah sebelah ekor jer dah berega RM9?.. Sib baik Mr Lucky nak, itu pun sudah di saikokan oleh aku kang buka posa nak makan menda kalau tak beli lauk? Jenuh la gaks aku membeli, ngan Ikan Pelalin 1 kg aku beli sebab baru RM7! Fresh plaks tuh! Udang RM20/sekilo but aku beli gaks sebab giler bapak freshnya aku tengok..tapi rm10 jer beli.. Then buat rayuan ablasa tengok tulang.. makanya aku beli gaks tulang yang sekilo apa kes RM19? perghhh.. The damage? Senget gaks bahu belah se lagi bila penuh pelbagai plastic..

THE IFTAR.


Dah macam buat karangan aku tengok entry kapadia nih..

1st menu would be The Sup Tulang. Sapa yang pernah makan sup tulang aku nih dan pernah try resipi sup ini, taulah betapa cow melataoup kebabas rasanya.. sebab memang itang! The resipi? senang jer.. Ko tengok tulang ko tuh.. So agaks2 la kegunaan bawang merah, bawang putih, halia kena byk sikit.dan lada hitam.. ko blend dan tumis sampai garing bersama penumis.. i.e kayu manis, pelaga, bunga lawang.. Tapi make sure lah kena rebus tulang tuh sampai empuk.. Kalau sup cow macam mana sekalipun tapi ko punya tulang adalah macam geget getap sekerapp.. takder maknenya lah..


The damage? Habis licin.. halussssss sampai ke sahur...


Next would be the Ikan Pelalin goreng.. aka spesies kembung goks.. Kenapa pelalin? Aku tak tahu. Aku kahwin ngan Mr Lucky nih lah baru tahu pelalin tuh adalah ikan yang ada connection ngan kembung. Orang utara panggei Ikan Termenung.. and again.. don't ask me why termenung.. Kenapa tak terperanjat.. or bak kata imie... Termenunggg ku sendiirriiiiiiiii....


Last but not least.. the sambal hitam pahang! Aku kahwin ngan Mr Lucky baru tahu macam2 jenis lauk tradisional. If not aku tahu spagheti.. macaroni.. lasagna.. puiiiiiiiiiiii... hehehehe So fes time makan terus jatuh chenta.. itu pun masa pot luck opis ada kelik bawok .. rasa macam nok buat.. tapi koi maleh bebeno nak rebuh asang belimbing tuh.. perghhh terus tuko slang.. bakpe bio semok.. tetiba..

The sambal hitam is the combination of bawang merah, ikan bilis dan lada kecil yang di tumbuk halus lantas di goreng.. bersamaan asam belimbing tadi.. but my version is to use the asam jawa.. sebab koi tak kose nak merebus belimbing buluh tuh lelama.. kang ada yang baling tin dalang semok kang..

p/s: wah panjang lebar.. moga2 ramadhan kali ini semangat sikit aku nak hapdate blog.. heheheheh


0 comments:

 

Blog Template by BloggerCandy.com